22 Ekim 2008 Çarşamba

KANDİL ENERJİ GRUBUNDA İNŞAAT ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Kahramanmaraş’ın Ceyhan ırmağı üzerine kurulacak olan Kandil Enerji grubu olarak adlandırılan barajların inşaatı nedeniyle tören düzenlendi. Enerji SA grubu aynı anda üç ayrı yerde toplu tören tertip etti.

Sabancı Holding-Verbund ortaklığıyla faaliyetlerini yürüten Enerjisa, toplam 1 milyar 100 milyon Dolar yatırımla gerçekleştirilecek olan Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, Adana Kavşak Bendi Hidroelektrik Santrali ile Kahramanmaraş Hacınınoğlu Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali'nin temelini attı.

Hacınınoğlunda yapılan törene Vali Niyazi Tanılır, Vali Yardımcısı Kürşat Kırbıyık, Ilıca Belediye Başkanı Aslan Kaçamaz, Vekili Cuma Karalar ile bölge insanı katıldı. Açılış konuşmasını yapan Enerji Sa Ceosu Gerhard Wedman; söz konusu bu bölgede yapılan barajların 2010 yılından itibaren teker teker devreye alınacağını, bölge insanının ekonomik ve sosyal refahına katkı yapacak projelerle de destekleneceğini ifade etti.
Daha sonra kürsüye gelen Kahramanmaraş Valisi Niyazi Tanılır; Türkiyede enerji ihtiyacı bulunduğunu ve bunu yerli kaynaklarla karşılanması durumunda ülkenin gelişimine büyük katkı yapacağını ifade ederken, yapılacak olan bu barajların Kahramanmaraşada büyük katkı yapacağına inandığını ifade etti. H.Ö. Sabancı Holding A.Ş. ve Österreichische Elektrizitätswirtschafts-Aktiengesellschaft (Verbund) ortaklığı olan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapımı gerçekleştirilecek, Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, Adana Kavşak Bendi Hidroelektrik Santrali ve Kahramanmaraş Hacınınoğlu Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali'nin temeli eş zamanlı düzenlenen bir törenle atıldı.
22 Ekim 2008 tarihinde gerçekleşen törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, Verbund Yürütme Kurulu Üyesi Christian Kern ve Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Hakman'ın yanı sıra devlet erkanı, Sabancı Holding, Verbund ve Enerjisa üst düzey yöneticileri katıldı.
Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dünyada yaşanan ekonomik krizin enerji sektörünü etkilemediğini belirterek, “Enerji sektörünün canlılığı ve oluşturduğu güven, yatırım ortamı hazırlıyor. Bugün burada temelini attığımız bu üç santralimiz Türkiye'de kriz olmadığı mesajını veriyor. Sabancı Topluluğunu bu yatırımlarından dolayı kutluyorum” dedi. Enerjinin Sabancı Topluluğu'nun en önemli büyüme alanlarından biri olduğunu ve Enerjisa'nın bu sektörün öncüsü ve lideri olma yolunda emin adımlarla yürüdüğünü vurgulayarak, gerçekleştirilen temel atmaların sektördeki kararlılığının en önemli göstergeleri olduğunu belirten Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Sabancı Topluluğu olarak Türkiye'deki serbest piyasa koşullarına olan güvenimizle bu çapta bir yatırıma imza atıyoruz. Önümüzdeki dönemde de özelleştirmelerin hız kazanmasıyla güçlenecek enerji piyasasının daha da rekabetçi bir yapıya dönüşmesini bekliyoruz. Böylece ülkemizin ihtiyaç duyduğu yeni yatırımların ve yeni projelerin de önünün açılacağına inanıyoruz” dedi.
Enerjisa'nın Türkiye'nin enerji piyasasında 'bir numara' olması için, Sabancı Holding ile güçbirliğine girdikleri günden bu yana pek çok önemli yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Verbund Yürütme Kurulu Üyesi Christian Kern, dünyayı saran mali kriz nedeniyle birçok şirketin yatırımlarını durdurduğunu, buna rağmen Verbund ile Sabancı'nın, Türkiye ve Türk enerji sektörü için bu dönemde de yatırımlarını sürdürdüklerini belirtti. Türkiye'nin enerji tedariki konusunda özellikle gelecek yıllarda içinde bulunacağı kritik durumu vurgulayan Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Hakman, “Sanayimizin ve halkımızın ihtiyacı olan elektrik enerjisini sürdürülebilir, rekabetçi ve çevreyle uyumlu olarak ulaştırmak üzere atılan bu önemli adım, elektrik enerjisi sektöründeki iddiamızın somut bir göstergesi de olacaktır.” dedi. Hakman sözlerine şöyle devam etti: ”Ortaklarımız Sabancı ve Verbund'dan aldığımız aynı kararlılık ve heyecanla yatırım projelerimiz hızla ilerlemekte ve yeni projeler geliştirerek 2015 yılı için hedeflediğimiz minimum yüzde 10 pazar payını yakalamak için çalışmalarımız emin adımlarla devam etmektedir.”
Yapılan toplu açılışlardan sonra yeniden söz alan Gerhard Wedman açılışa katılanlara teşekkür ederek, proje ile ilgili teknik bilgiler sundu.
haber ve resimler:maraşgündem.com