7 Şubat 2011 Pazartesi

M.Akif Sempozyumu yapıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM ) Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un büyük bir mücadele adamı, hürriyet ve bayrak aşığı bir şair olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş ve İlçeleri Kültür Dayanışma Derneği (MARAŞDER) tarafından, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen, ''Vefatının 75. Yılında Mehmet Akif Ersoy'' konulu sempozyumun açılışında konuşan Prof. Dr. Sağlam, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un dünya çapında çok önemli bir şair olduğunu belirtti.

Sağlam, Ersoy'un, yazmış olduğu İstiklal Marşı'nın, ölümünden 75 yıl geçtikten sonda sadece Türkiye'de değil, 5 kıtada, dünyanın değişik ülkelerinde okunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
''İstiklal Marşı, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD), Endenozya'da, kutuplarda, Güney Afrika'da okunuyor. Dünyanın değişik ülkelerinde Türk gençlerinin yetiştirildiği ülkelerde, okullarda okunuyor. İşte Mehmet Akif böyle bir adam. Böyle bir şair dünyada yok. Cenab-ı hak böyle bir şerefi ona nasip etmiş.
Mehmet Akif Ersoy dünyanın en mütevazi insanı. Fevkalade içten bir adam. Ama bir yandan da dünyaya meydan okuyor. 'Tek dişi kalmış canavar' dediği medeniyete tek başına direnen o mütevazi adam bir anda devleşiyor. Aynı zamanda, bir kahraman. Bir tevazu örneği. Bir bilge adam örneği. Bir inanç örneği. Büyük bir mücadele adamı. Bir gurur adamı. Hürriyet ve bayrak aşığı.'' PROF. DR. BEKİR KARLIAĞA-
Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlıağa ise Mehmet Akif Ersoy'un gerçekten medeniyet sembolü bir şair olduğuna dikkat çekerek, ''Mehmet Akif Ersoy, aynı zamanda İslam düşüncesinin en büyük şairlerinden birisidir'' dedi.
Onun (Mehmet Akif Ersoy) 'tek dişi kalmış canavar' diye nitelediği medeniyetin bugün can çekişmekte olan bir yerde olduğuna işaret eden Karlıağa, ''Afganistan'ı, Irak'ı kan gölüne çevirmiş olan Bush'da 'biz medeniyet için buradayız' diyordu. Elbette medeniyetlerin tarihine baktığımız zaman medeniyetler hiç bir yere kan gözyaşı savaş götürmez. Medeniyet gittiği yere huzur götürür, selamet, refah götürür, bilgi, ilim götürür'' diye konuştu.
Mehmet Akif Ersoy'un, aynı zamanda evrensel bir kişi olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Karlıağa, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Şunu belirtmek isterim ki; 20. yüzyılın başında İslam dünyasında ortaya çıkan ve İslam dünyasındaki yeni İslami aydınlanmanın temsilcisi olan 3 büyük isim ülkemizde yetişmiştir. Bunlardan biri Mehmet Akif, diğeri Said Nursi bir diğeri de Necip Fazıl'dır. Bugün medeniyetleri çatıştırmak isteyen medeniyetleri birbirine düşman etmek isteyen bir köhne anlayış yeryüzünü teslim almaya çalışmaktadır. Medeniyetler çatışması tezinin karşısında en önemli tez medeniyet çatışmasını önerenlere medeniyetleri buluşturarak, birleştirerek, anlaştırarak ve ortak insani değerler üzerinde bir araya getirerek verilecek bir derstir ki bunu Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan İspanya Başbakanı ile birlikte BM bünyesinde Medeniyetler İttifakını başlatarak ortaya koymuştur. Türkiye'nin öncülüğünde başlayan bu girişim şu andan 120'ye yakın, yani 100 ülke ve 20 uluslararası kuruluşun katkısı ile BM'nin şimdiye kadar oluşturduğu en hızlı gelişmiş, büyümüş bir girişim olarak karşımızda durmaktadır.''
MÜSTEŞAR İSMET YILMAZ
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz da konuşmasında 2007'de kanun ile Mehmet Akif Ersoy anma günü kabul edildiğini hatırlattı.
Yılmaz, Mehmet Akif'in anılması nedeniyle bir öğretmen hakkında soruşturma açıldığını, 4 Mayıs 2007 yılında ise kanuni bir düzenleme yapıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
''12 Mart Mehmet Akif Ersoy'u anma günü olarak kabul edilmiştir. Artık Akif'i anmak yasal hale gelmiştir. Bir hak, yükümlülüktür. Bu yıl da 2011 yılı Ersoy yılı olarak kabul edilmiştir. Onun için Bakanlık olarak Milli Şairin şiirlerinin tiyatro sanatçıları tarafından seslendirilmesi, Safahat'ı ve İstiklal Marşı'nın ressamlar tarafından yeniden çizilmesi, sergiler, konserler düzenlemesi, kitaplar hazırlanması ve İstanbul'da kaldığı evin kamulaştırılması için karar alınmıştır.'' MARAŞDER Başkanı Şaban Kurt ise Mehmet Akif'in geçmişin ışığını bugüne taşıyan ender ve önder insanlardan biri olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz da konuşmasında milletlerin ruhunu taşıyan şahsiyetlerin olduğunu belirterek, ''İşte onlardan biri ve belki de en önemlilerinden biri de Mehmet Akif Ersoy'dur. Ersoy milletin ruhunu aksettirmeyi başarmıştır''diye konuştu.
Açılış konuşmaların ardından Mehmet Rüyan Soydan'ın koleksiyonundan oluşan ''Mehmet Akif'in Özgün Eserleri'' konulu serginin açılışı gerçekleştirildi.
2. gün devam edecek olan sempozyumda Mehmet Akif'in yaşadığı dönem ve kişiliği, Mehmet Akif'in ızdırabı, Mehmet Akif'in sanatı ve düşüncesi, Mehmet Akif'in ideali konularında konuşmalar yapılacak. Haber: www.haber46.com. Resimler: Raşit DİNÇASLAN

*

Hiç yorum yok: