25 Kasım 2010 Perşembe

“Süleymanlı’ya katliam anıtı yapılmalıdır”

Eğitimci ve yazar Vehbi Vakkasoğlu, Süleymanlı’ ya (Zeytun) Ermeniler’in Kahramanmaraş’ ta yaptığı katliamı hatırlatan bir anıt yapılmalıdır” dedi.

İşadamı Mehmet Sabancı’nın daveti üzerine yapılan sohbet toplantısında konuşan Eğitimci ve yazar Vehbi Vakkasoğlu, Süleymanlı’ ya (Zeytun) Ermeniler’in Kahramanmaraş’ ta yaptığı katliamı hatırlatan bir anıt yapılmalıdır” dedi.

Şehrimiizn tanınmış ve hayırsever işadamlarından Mehmet Sabancı’nın daveti üzerine Eğitimci yazar Vehbi Vakkasoğlu, Türk Kardiyoliji Derneği eski Başkanı ve Çapa Tıp Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Faruk Erzengin’in yanı sıra birçok işadamı, esnaf ve doktor bir araya geldi. Toplantıda Fransızların Kahramanmaraş’ı işgali, Osmanlı İmparatorluğu, Haçlı seferi, Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği hocalar, Kahramanmaraş’ın geleceği ve tarihimize sahip çıkılması gerektiği konularında önemli konuşmalar yapıldı. Katılımcıların büyük bir dikkatle dinlediği sohbet toplantısında Prof Dr. Faruk Erzengin “Çocuklarımıza özellikle Kahramanmaraş’ın tarihi olmak üzere Osmanlı Tarihi’nde iyi anlatmamız lazım. Tarihimizi bilmemiz çok önemlidir. Akıllı ve tedbirli insanlar tarihi tekerrür ettirmezler. Tarih tekerrür ederse çok acı olur. Tarihimizi çocuklara çok iyi anlatmamız gerekir. 850 yıl boyunca kardeş gibi yaşayan Ermeni ve Türkler nasıl oldu da birbirine düşman oldular. Çocuklarını bile birbirlerine emanet ederek giden bu insanlar nasıl birbirlerine düşman oldular. Osmanlı arkadan hançerleyenlerle birlik olan bazı Ermeniler Kahramanmaraş’ta özellikle Süleymanlı’da (Zeytun) büyük katliamlar yaptılar. Berit Dağı’ndaki demir madenleri nedeniyle Süleymanlı’da top, tüfek, yapan Ermeniler ve Fransızlar en son modern silahları buralarda Müslümanlar üzerinde denemişlerdir. Süleymanlı’da ayaklarının derisi yüzülen ve tuz dökülerek keçilere yalattırarak Abaz Tepe'de süngü zoru ile ileri itilerek aşağı attılar. Zeytin çayı 4 ay boyunca cesetlerle doldu. Kahramanmaraş’ ta Bahtiyar Yokuşu’nda savasın 3. günü Mehmet efendi diye ses geldi. Bir baktık bir Ermeni 200 tane kundaktaki bebek silahların süngüsü ile süngülenmiş üzerine benzin döküp bir anda çam meşalesi ile cayır diye yaktılar. Bu bir savaş değil bir vahşettir.” dedi.

Vehbi Vakkasoğlu ise konuşmasında, Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği Sandalzade, Hafız Ali Efendi gibi hocaefendileri anlattı. Vakkasoğlu “Kahramanmaraş Dünya’nın en lütuflu yeri. Kahramanmaraş’ a, Zeytin’e Ermeni katliamını anlatan bir bir anıt dikilmelidir.” dedi.

KAYNAK: www.kahramanmarasgazetesi.com.tr

1 yorum:

Bayram YILMAZ dedi ki...

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ TARİH ZEYTUN
Yıllardır unutulan ve tarihi tam anlamıyla yaşamış ve bir çok şeye,başta Ermeni Askerlerinin Türk Askerlerini ve Türk insanlarını katletmesi olmak üzere ve sınırları içerisinde bir çok tarihi barındıran bir yerleşim yerini gündeme getiirmesinden dolayı.Vehbi Vakkasoğlu'na tek kelimeyle helal olsun diyor ve saygılar sunuyorum.