7 Ekim 2010 Perşembe

Ilıca-Ekinözü yolu Kısık Tünelleri açıldı

Ilıca ve Ekinözü’nü bir birine bağlayacak olan yolda iki tünel tamamlanarak büyük mesafe katedildi.

Son elli yılın hayali gerçekleşmek üzere. Kaplıcalar merkezi Ilıca Kasabası ve içmeleri ile meşhur Ekinözü ilçesi arasındaki yol yapım çalışmalarında önemli mesafe katedildi. Bölgenin en sarp arazisi olarak kabul edilen ve Kertmen-Beşen-Hacınınoğlu köyleri üçgeninde bulunan tüneller açıldı.

Yolun bir kısmının yapımı, Ceyhan Nehri üzerine “Kandil Projesi” kapsamında hidroelektrik santralleri kuran Enerjisa Holding tarafından üstlenilmişti. Yapımı üstlenilen ve bölgenin en zor fiziki koşullarına sahip Kısık Vadisi içinde bulunan güzergahta, uzunlukları ikişer yüz metreyi bulan iki tünel tamamlandı. Santral inşaatları devam etse de tamamlanan tünellerden sivil araç geçişlerine izin veriliyor.Tarihi kervan yolu üzerinde bulunan tünellerin açılması ile birlite bölgede bulunan ve daha önceden Kertmen güzergahını kullanan köyler, eski yola göre daha düz olan Beşen-Kısık güzergahını kullanmaya başladılar bile. Ayrıca Ceyhan’ın karşı yakasında bulunan ve Bertiz köylerinden olan Karamanlı köylüleri de Kahramanmaraş Şehir Mekezi’ne gidişlerde zaman zaman bu yolu kullanıyorlar. Beşen-Karamanlı arası geçişler geçici köprülerden sağlanırken kalıcı olan köprünün yapım çalışmaları da sürüyor. Ilıca-Ekinözü yolunun tamamlanarak bir an önce açılması, bölge turizmi açısından büyük önem arzediyor. Güzergah boyunca devam eden doğal güzelliklerin öemli bir cazibe merkezi olması bekleniyor. Yolun Ceyhan Nehri boyunca devam etmesi, tarihi kervan yolunun aynı paralelde olması, Kısık Kanyonu ve sarkıt vedikitleri ile meşhur Savruk Mağarası’nın yine yol üzerinde bulunması önemli gezi alanları teşkil edecek.
Diğer taraftan yolun tamamlanması ile, Kahramanmaraş’tan Ilıca güzergahını kullanarak Elbistan’a ulaşmak isteyen bir kişi yaklaşık 70 kilometre daha az yol katetmiş olacak. Kaplıcalar ve içmeler birleşerek bölge hareketlenecek.

Hiç yorum yok: