31 Temmuz 2008 Perşembe

Ilıca'nın böğürtlenleri ulusal basında

Kasabamızda yetiştirilen böğürtlenler ulusal basında.
Ulusal ekonomi / politika gazetesi “Dünya”, 30 Temmuz 08 tarihli sayısında Ilıca Kasabası’nda Cuma Karalar tarafından yetiştiriciliği yapılan böğürtlenlere "Maraş'lı çiftçi, böğürtlen üretimine başladı" başlığı ile yer verdi.
“Ali Eskalen / Kahramanmaraş” mahreçli haberin ayrıntıları şöyle:
Kahramanmaraş Merkeze bağlı Süleymanlı (Zeytin) Ilıca Beldesinde böğürtlen üretimi yapan Cuma Karalar, ilin böğürtlen üretimi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Ancak bu güne kadar böğürtlen üretimi kentimizde gerçekleşmedi. Bir arkadaşımın tavsiyesi ile 15 dönüm arazide böğürtlen üretimine başladım. Bu yıl ilk meyveleri almaya başladım” dedi. Karalar, 15 dönüm ekili alandan yıllık 20 ton böğürtlen üretimi hedeflediklerini ifade etti.
Kıraç, kullanılmayan araziyi değerlendirdiklerini anlatan Karalar, “Fidanları geçen yıl diktik ve ilk yılda meyve almaya başladık. Kentiniz dondurma sektöründe önemli markalara sahip. Bu sektörde faaliyet gösteren firmalar önemli ölçüde böğürtlen tüketiyor. Kendileri ile görüşme halindeyiz. Diğer yandan çevre illerden de talep var. Sabah erken saatlerde bahçeden toplamaya başladığımız meyveleri paketledikten sonra satışa sunuyoruz” diye konuştu. Ellerinde 4 çeşit böğürtlen bulunduğunu ve doğal şartlarda yetiştirdikleri meyveyi ilk etapta Kahramanmaraş’ta pazara sunduklarını kaydeden Cuma Karalar, “Nihai hedefimiz ihracat. Özellikle Avrupa ülkeleri yaş meyveye büyük rağbet gösteriyor. Önümüzdeki yıllarda fidan dikimini artıracağız. Sistemli bir şekilde kendi markamızı oluşturarak, böğürtlen ihracatı yapmak istiyoruz dedi.