5 Ocak 2010 Salı

Süleymanlı’ya: “ölme eşeğim ölme…”

Süleymanlı’da ayakta kalmaya çalışan son tarihi eserler de yıkılmaya yüz tutmuşken devlet, adeta “ölme eşeğim ölme…” diyor.
Kahramanmaraş tarihinde önemli bir yere sahip olan Süleymanlı’da (Zeytun) bulunan tarihi eserler yıkılmak üzere. 1921 Yılı’nda son Ermeniler’in de bölgeden ayrılmasının ardından bu güne kadar, Ermeniler’e ait kiliseler tarihten silinirken, yüzyıllardır ayakta kalan Selçuklu eserleri de son yıllarını yaşıyor. Eğer kısa sürede restorasyon çalışmalarına başlanmazsa, tarihe direnen eserlerde yok olup gidecek. Süleymanlı gerek tarihi önemi bakımından, gerekse bölgenin en önemli kaplıcaları olan Ilıca Kaplıcaları’na çok yakın olması bakımından, büyük bir turizm potansiyelini bünyesinde barındırıyor. Bu bakımdan her yıl binlerce yerli turist burasını ziyaret ediyor. Fakat tarihi eserlerin içler acısı hali ve devletin ilgisizliği insanları hayrete düşürüyor. Selçuklular’dan kalma hamamın büyük bölümü yıkılmış vaziyette, kalan kısmı ayakata kalmak için direnirken bir kısmıda köylüler tarafından ahır olarak kullanılıyor. Diğer Selçuklu yapısı Kanlı Köprü’nünde bir kısmı çökmüş vaziyette. Osmanlı’nın son yıllarında II. Abdulhamit tarafından yaptırılan askeri kışla, yine vatandaşlar tarafından ev ve ahır olarak kullanılıyor.
Kahramanmaraş Valiliği, şehir merkezinde bulunan tarihi öneme sahip eserleri ve konakları restore ettirip mozaikleri gün yüzüne çıkarırken, Süleymanlı’ya ise adeta “ölme eşeğim ölme…” taktiği uyguluyor. İki yıl önce Vali Mehmet Niyazi Tanılır tarafından, bir gezi sırasında "derhal restarsyonuna başlanacağı" sözü verilmesine rağmen halen bir gelişme olmaması bu tezi doğruluyor. Gelişmeler çok yakın bir gelecekte de tarihi eserlerin restorasyonuna başlanmayacağını işaret ediyor.
Kahramanmaraş Valiliği’ne konuyla ilgili sorduğumuz soruya, Valilik adına Kahramanmaraş İl Kültür Müdürü Seydihan KÜÇÜKDAĞLI tarafından gönderilen cevapta da bunun işaretleri net bir şekilde görülüyor.

“Sayın Veli KARALAR
İlimiz Merkez İlçeye bağlı Süleymanlı Köyündeki tarihi taşınmaz kültür varlıklarımızdan Hamam, Kantarma Köprüsü, Tekke Köprüsü, Süleymanlı Köprüsü (Kanlı Köprü) ve Soğukpınar Çeşmesi aslına uygun olarak yatırım programına alınarak onarılması için Müdürlüğümüzce 2006 yılında tespit ve tescil çalışmaları tamamlanmıştır. 2008 yılı içerisinde İl Özel İdaresi finansmanı ile kanlı, kantarma ve tekke köprülerinin projeleri yaptırılarak kurul tarafından onaylandıktan sonra Karayolları Genel Müdürlüğüne gönderilmiş olup, restorasyonunun yapılması için programa alınması beklenmektedir.
Bilgilerinizi arz ederim.
Seydihan KÜÇÜKDAĞLI
İl Müdürü”

Bu cevapta devlet Süleymanlı'ya "ölme eşeğim ölme..." demiyorsa. sizce ne diyor? Yorumu siz değerli okurlara bırakıyoruz.
1909 yılında Süleymanlı Şimdi Süleymanlı

1 yorum:

Unknown dedi ki...

ılıcalı
hayırdır Ilıca ve siyaset eksenindeki haberlere yorum yapmakta yarışan ılıca sevdalıları böyle eğitim,kültür ve sosyal içerikli haberleri pas geçiyorlar