
Başta kanser olmak üzere, yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarında, ishal, ağızda meydana gelen yaralarda şifa kaynağı olarak kullanılan böğürtlen üretimi Kahramanmaraş`ın kaplıcaları ile meşhur turizm beldesi Ilıca`da artarak devam ediyor.
Güzellik losyonu olarak da kullanılabildiği bilinen böğürtlen, Kahramanmaraş dondurmasına verdiği lezzetle artık vazgeçilmez bir aroma haline geldi. Ilıca eski Belediye Başkanı Cuma Karalar, böğürtlenin Türkiye`de Bursa, Yalova, Antalya ve Hatay gibi yerlerde yetiştiğini belirterek şu an itibariyle Ilıca`da da 5 bin kök böğürtlen ağacına ulaştıklarını söyledi. Turizm beldesi olan Ilıca`yı, böğürtlenin de önemli bir merkezi haline getirmek istediklerini kaydeden Karalar, ilerleyen yıllarda Avrupa`ya da ihraç yapmayı düşündüklerini dile getirdi. Böğürtlen üretmeye başlamadan önce urmu tudu ekmeyi düşündüğünü ifade eden Karalar, "İki yıl önce bu işe girdik. Esas bizim düşüncemiz urmu tudu ekmekti. Bildiğiniz gibi urmu tudunun birçok hastalığa faydalı olduğu söyleniyor. Fidanı temin etmek için Tarım İl Müdürlüğü`ne gittiğimizde oradaki arkadaşlar bize, urmu tuduna benzeyen bir meyvenin olduğunu, onunda böğürtlen olduğunu söylediler. Bunun ise ekildiğinden hemen bir sonraki yılda meyveye dönüştüğünü, ekonomik olarak da daha karlı bir şey olduğunu bize söylediler. Bizde onlara inanarak, güvenerek, bir miktar böğürtlen fidanı aldık, Maraş çevresinde bulabildiğimiz kadarıyla. Daha sonra Hatay`dan da biraz böğürtlen fidanı getirerek, dikerek ektik. Bu ağacın özelliği ektikten sonraki aşamada 1 yaşayan dallar meyve dalı olur. İkinci yıl kendiliğinden kurur, ya da kesilir. Bir diğer kısmı da bir sonraki yıl meyve dalıdır. Geçen yıl meyvelerimiz 1 yaşadığında 10 ton civarında meyve aldık. Bunun 3-4 tonluk miktarını kasabamız bilindiği gibi turizm beldesi ve yaş meyve olarak buradaki marketlere verdik. Geriye kalan kısmını da Kahramanmaraş`taki dondurmacılara verdik. Zaten bize ekmeden önce de söylendiği gibi, `Kahramanmaraş`ta bu az, hatta yok denecek kadar az` ve dondurma sektöründe aroma olarak kullanıldığı şeklindeydi. Geçen yıl dondurma üreten firmalarımızla irtibata geçtik. Olabildiği kadar bize yardımcı oldular, aldılar. Yalnız bazı firmalarımız dışardan da getiriyor. Biz bu yıl yani ikinci yılımızda iddialıyız.
Geçen yılın 2 katı hatta daha fazla bir ürün bekliyoruz. Diyoruz ki bizde varız ve ihtiyaçları karşılayabilecek kapasitedeyiz" dedi.

(İHA)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder